Behandelplan van begin tot beterschap

Bron: www.altijdonderweg.nl || Sinds 2005 ||

Tijdens je eerste terugval of psychose zal al snel duidelijk zijn dat je opgenomen moet worden voor nader onderzoek. De duur van de opname hangt per persoon verschillend. Bij de behandeling word gekeken naar je gedragsstoornis en zal uiteindelijk een diagnose worden vastgesteld. Blijkt dat je aanleg hebt voor MDS dan zal er ook gekeken worden welke medicatie bij jou het beste past. In veel gevallen is lithium een zeer betrouwbaar, werkend middel om je stemming te stabiliseren. Het wordt daarom ook een stemmingsstabilisator genoemd.

Eens in de zoveel tijd zal nauwlettend in de gaten worden gehouden of je bloedspiegel niet te hoog of te laag is. Hierdoor kan de juiste dosering voor het medicijn worden toegepast.

In de periode dat je opgenomen bent zul je diverse therapiŽn volgen die betrekking hebben tot jouw ziektebeeld. Psycho-educatie is hier een goed voorbeeld van.

Je kan hierdoor een beter inzicht krijgen over je ziektebeeld, waardoor je leert hoe je ermee om moet gaan en het te kunnen accepteren.

Tijdens deze therapie zal ook het gebruik van medicijnen aan het voetlicht komen.

Nazorg

Aangezien de kans op een terugval nog steeds aanwezig zal zijn, is een goede nazorg zeer belangrijk. De persoon in kwestie zal trouw moeten blijven in het gebruik van medicijnen en in het begin nauw contact moeten houden met zijn of haar behandelaar. Het is belangrijk om jezelf en je omgeving ervan bewust te laten worden dat leven met MDS altijd extra aandacht vraagt.

Er zijn verschillende handvaten waar je je aan vast kan houden om een terugval te voorkomen. Een feit is, dat je in deze fase weer stabiel bent en dat je dat ook graag zo wilt houden.

Belangrijk is, dat je alle tijd neemt voor jezelf en ervoor zorgt dat je voldoende rust krijgt. Laat alles bezinken en kom weer helemaal tot jezelf. Dit genezingsproces kan maanden of zelfs jaren duren voordat je weer helemaal tot orde bent gekomen en weer in staat bent vooruit te kijken.

In die tussentijd kan je wel werken naar een volgende stap, namelijk het bedenken van een noodplan. Dit kun je doen samen met je begeleider om direct in te kunnen grijpen als de symptomen zich weer voor doen.

Pas als het weer beter met je gaat, doe je er goed aan om na te denken voor een zinvolle dagbesteding. Je kan in eerste instantie weer de draad oppakken waar je gebleven was; het hervatten van je studie of je werk.

Mocht je hier nog onzeker over zijn kan je ook een tussenstap maken om vrijwilligerswerk te verrichten. Hiermee kan je voor jezelf bepalen hoe groot jouw draagkracht is en uitvinden waar je tegen aan loopt. Dit kan handig zijn om te weten zodra je weer de overstap wilt maken naar een betaalde baan.

Nog een idee is, om mee te doen in een activiteitencentrum bij jou in de buurt. Je kunt hierdoor weer het plezier terughalen in het ondernemen van activiteiten en tevens in contact komen met lotgenoten.

Wil je vervolgens serieus aan de slag, maar je weet niet precies waar je moet beginnen, dan kan een reÔntegratie bureau jou op de juiste weg helpen.

Meer over dit alles kun je je laten informeren bij je maatschappelijk hulpverlener of behandelaar.

Tot slot: probeer niks te forceren en geef jezelf de tijd. Het kan lang duren wil je deze stap eenmaal zetten. Je moet er namelijk zelf klaar voor zijn zodat een telleurstelling voorkomen kan worden.